Czasem zdarzają się dni, kiedy stoję przed lodówką i zupełnie nie wiem co dać Małej do jedzenia. Ostatnio częściej jemy zupy, stąd też dzisiaj przepis na kryzysową pomidorową - taką, kiedy nie ma zupełnie nic w lodówce, albo mamy pomidory, które zaraz przestaną się nadawać.
Składniki:
- pół łyżki masła
- pół cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 4 pomidory
- liść laurowy
- sól/pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie)
- 400 ml wody
- śmietana (opcjonalnie)
Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę i podsmażam na maśle. Pomidory parzę, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Cebula i czosnek mają się zarumienić, wtedy dodaję pomidory, wodę i przyprawy. Gotuję zupę 30 minut. Następnie dodaję śmietanę i gotuję jeszcze chwilkę.
I voila! Zupa gotowa.
Ja dodatkowo swoją miksuję blenderem, żeby miała gładką konsystencję, bez kawałków pomidora.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Chcesz mi coś napisać? Chciej!