czwartek, 2 października 2014

Kryzysowa pomidorowa

Czasem zdarzają się dni, kiedy stoję przed lodówką i zupełnie nie wiem co dać Małej do jedzenia. Ostatnio częściej jemy zupy, stąd też dzisiaj przepis na kryzysową pomidorową - taką, kiedy nie ma zupełnie nic w lodówce, albo mamy pomidory, które zaraz przestaną się nadawać.

 



Składniki:

  • pół łyżki masła
  • pół cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 pomidory
  • liść laurowy
  • sól/pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie)
  • 400 ml wody
  • śmietana (opcjonalnie)

Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę i podsmażam na maśle. Pomidory parzę, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Cebula i czosnek mają się zarumienić, wtedy dodaję pomidory, wodę i przyprawy. Gotuję zupę 30 minut. Następnie dodaję śmietanę i gotuję jeszcze chwilkę. 

I voila! Zupa gotowa.

Ja dodatkowo swoją miksuję blenderem, żeby miała gładką konsystencję, bez kawałków pomidora. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Chcesz mi coś napisać? Chciej!

}, 10); Copyright © 2014 Dwa plus+

Distributed By Blogger Templates | Designed By Darmowe dodatki na blogi