wtorek, 2 grudnia 2014

Najprostsze na świecie muffiny

Dzisiaj podstawowy przepis na przepyszne muffiny, które na pewno każdemu wyjdą.

Przepis ten jest efektem wypróbowania kilkunastu różnych przepisów z sieci i w końcu wykombinowania proporcji przeze mnie samą. Za każdym razem wychodzą idealnie! 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru (ewentualnie 3/4 jeśli wolicie słodsze)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki roztopionego masła (ok. 90 g)

Składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do foremek na babeczki (wychodzi 12-13 sztuk). I na koniec wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika - termoobieg; najlepiej na niższy poziom.
Muffiny pieczemy 25-30 minut.  

I smacznego!


*muffiny na zdjęciu są nieco zmodyfikowane.
Ciasto podzieliłam na trzy części i do każdej dodałam barwnik spożywczy, a potem nakładałam do foremek ciasta z każdego koloru. Ot, cała filozofia :)

2 komentarze :

  1. Ja robię bardzo podobne :-) troszkę mniej mąki, zamiast masła olej i czasami 1/2 łyżeczki sody wówczas wychodzą takie puchate :-) Ach narobiłaś mi ochoty chyba skoczek do kawy zrobić :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)
      My ostatnio ciągle zajadamy się babeczkami, tylko dodaję minimalną ilość cukru (w 9 miesiącu po wszystkim tyje:( )

      Usuń

Chcesz mi coś napisać? Chciej!

}, 10); Copyright © 2014 Dwa plus+

Distributed By Blogger Templates | Designed By Darmowe dodatki na blogi